Woonsituatie wijzigt dus nieuwe hypotheek

Home » Woonsituatie wijzigt dus nieuwe hypotheek

Huis verkopen met overwaarde

Wanneer je een huis verkoopt voor meer dan de eigenwoningschuld, dan is er een situatie met overwaarde en is wanneer binnen drie jaar een nieuw huis wordt gekocht de bijleenregeling van toepassing. Deze regeling houdt in dat de renteaftrek voor het nieuwe huis wordt beperkt voor het bedrag dat de verkochte eigen woning meer opbrengt dan de eigenwoningschuld gecorrigeerd voor de verkoopkosten van het vorige huis. Verkoopkosten zijn bijvoorbeeld taxatiekosten, advertentiekosten, kosten doorhalen van hypotheek bij de notaris of makelaarskosten.

Eigenwoningreserve

De eigenwoningreserve is het deel van de hypotheek dat je niet mag aftrekken voor de inkomstenbelasting bij een nieuw huis. De eigenwoningreserve is het bedrag dat ontstaat uit de overwaarde (positief of negatief) als je je (oude) eigen woning(en) verkoopt. Dit bedrag beïnvloedt de hoogte van het bedrag waarover je rente mag aftrekken bij een nieuwe hypotheek of lening.

Huis verkopen met restschuld

Daarentegen kun je ook te maken krijgen met een onderwaarde. De opbrengst is dan lager dan de eigenwoningschuld. Dan verdeel je de restschuld naar rato van de eigendomsverhouding. Wanneer er een restschuld is, zul je die moeten financieren. Dit kan met een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Hypotheekrenteaftrek na uitkoop partner

Bij financiering van het deel van de vertrekkende en uitgekochte partner moet dat hypotheekdeel minimaal annuïtair worden afgelost, omdat dit dan vanuit de belastingdienst wordt gezien als nieuwe hypotheek. Daarom moet die ook voldoen aan de nieuwe hypotheekregels voor de hypotheekrenteaftrek.  Wanneer er niet voldoende wordt afgelost, verlies je het recht op hypotheekrenteaftrek. Op het bestaande hypotheekdeel is indien voor 2013 afgesloten, niet de eis om af te lossen gedurende de looptijd. De aftrek is vanaf 2001 wel beperkt tot maximaal 30 jaar. Door de vele zaken die dan op je afkomen, is het belangrijk om je goed te laten adviseren.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op. Telefoon: 058-2661664 of e-mail: info@geldplanadvies.nl