Aflossingsvorm hypotheek en keuze rentevormen

Home » Aflossingsvorm hypotheek en keuze rentevormenAnnuïteitenhypotheek

Deze vorm van hypotheek kenmerkt zich doordat de maandtermijn van rente en aflossing gedurende de rentevastperiode gelijk blijft. Dit betekent in het begin een lagere en later een hogere aflossing op de hypotheek. Voor de rentelasten geldt juist dat die in het begin hoger zijn en later dalen. Over de gehele looptijd gemeten is een annuïteit gemiddeld duurder dan een lineaire hypotheek.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek neemt de hypotheek met een gelijk bedrag af en daalt de lening in het begin sneller dan een annuïteit. Dat komt omdat de rente over een hoger bedrag betaald moet worden. De totale hypotheeklasten zijn in het begin hoog bij een lineaire hypotheek. Deze hypotheek is geschikt voor mensen die hun hypotheek willen zien afnemen. Door de hogere aflossing aan het begin wordt de lener minder kwetsbaar voor hypotheekrente schommelingen.

Aflossingsvrij

Bij deze vorm los je niet af en betaal je alleen hypotheekrente. De fiscale renteaftrek is alleen mogelijk indien het hypotheekdeel al bestond op 1 januari 2013 en is voor de duur van maximaal 30 jaar, gerekend vanaf het jaar 2001.

Aflossen of niet

Bij de vraag of het gunstig is om af te lossen, zou je moeten kijken naar de gevolgen voor aftrek en beschikbaarheid van liquide middelen. Dit zijn veelal individuele keuzes waar wij je graag bij helpen.

Rentevorm hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt een aantal voorwaarden. Als je een woning koopt, kun je een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens.

Kostengrens

De kostengrens voor NHG is gekoppeld aan de gemiddelde koopsom in Nederland (€ 265.000 in 2018), vermeerderd met de maximale Loan-to-Value (LTV):

In de praktijk betekent dit dat er twee kostengrenzen van toepassing zijn:

  • De maximale kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen is € 265.000 (100 % van de marktwaarde).
  • De maximale kostengrens voor woningen met energiebesparende voorzieningen is € 280.900 (106 % van de marktwaarde). De extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

Keuze rentevastperiodes

Naast de keuze voor NHG of niet kan er gekozen worden voor verschillende rentevastperiodes van variabel tot 30 jaar rentevast.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op. Telefoon: 058-2661664 of e-mail: info@geldplanadvies.nl