Samenwonen of trouwen

Home » Nieuws » Samenwonen of trouwen

Een auto of een huis heeft onderhoud nodig maar een hypotheek? Ook die moet regelmatig voor de APK. Het aantal wetswijzigingen en de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt zijn dusdanig dat periodiek aandacht vereist is.

Je kunt denken, zolang ik niets hoor is het goed. Dat is een gevaarlijke aanname. Want hoeveel van de hypotheekschuld is er nu en in de toekomst nog aftrekbaar? Hoeveel los ik af? Ben ik bij calamiteiten als werkloosheid of ziekte voldoende zeker dat de woonlasten betaald kunnen worden.

Ook de keuze tussen samenwonen of trouwen heeft veel wettelijke gevolgen. Het is dan goed om de gevolgen daarvan goed voor ogen te hebben. Maak voordat jullie samen gaan wonen afspraken. Dit kun je met een samenlevingscontract doen. Je kunt natuurlijk ook trouwen, of een geregistreerd partnerschap sluiten. De drie opties op een rij.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract kun je bij een notaris regelen. Jullie maken dan afspraken over de verdeling van jullie jaarlijkse inkomsten en uitgaven. Je kunt ook afspraken maken over jullie bezittingen. Wat brengen jullie in en van wie is dat als je uit elkaar gaat? Verder kun je afspraken maken over de kinderen. Je kunt geen afspraken maken over een erfenis als een van jullie overlijdt. Daarvoor moet je een testament maken. Met een samenlevingscontract betaal je minder erfbelasting als jullie elkaars erfgenamen zijn.

Trouwen

Een burgerlijk huwelijk sluit je via de gemeente. Je hebt dan de wettelijke verplichting om voor elkaar te zorgen en je wordt automatisch elkaars erfgenaam. Als je trouwt onder gemeenschap van goederen worden alle bezittingen van jullie allebei. Dat geldt ook voor schulden. Door te trouwen met huwelijkse voorwaarden kun je andere afspraken maken in een notariële akte.

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het belangrijkste verschil is dat alleen de rechter een huwelijk kan beëindigen. Als er geen kinderen zijn kun je een geregistreerd partnerschap ook beëindigen via een notaris of advocaat. Je hebt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt automatisch elkaars erfgenaam. Alle bezittingen en schulden worden van jullie allebei tenzij je via een notaris partnerschapsvoorwaarden afspreekt.

Onderhoud

Niet alleen bij het afsluiten of het vervallen van een nieuwe rentevastperiode is er aanleiding om de hypotheek te checken. Ook bij levensveranderingen als trouwen, samenwonen, verandering van inkomen of andere factoren zoals relatiebeëindiging die inkomenszekerheid beïnvloeden, is het verstandig zaken onder de loep te nemen.

Dit vraagt van de hypotheekadviseur een integrale adviesbenadering en heeft toegevoegde waarde. Geldplan Advies focust scherp op kosten en soepele voorwaarden met processen die meerwaarde hebben, zodat de klant de geboden meerwaarde ervaart.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op. Telefoon: 058-2661664 of e-mail: info@geldplanadvies.nl.