NHG hypotheek verlaging geannuleerd

Home » Nieuws » NHG hypotheek verlaging geannuleerd

De kostengrens voor de NHG hypotheek bij aanschaf van de Eigen Woning blijft voor de Nationale Hypotheek Garantie het hele jaar 2016 op € 245.000. Hierover heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de NHG, overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst.

In het licht van de gestegen huizenprijzen wordt de verlaging van de kostengrens per 1 juli naar € 225.000 niet doorgevoerd. Vanaf 1 januari 2017 wordt de kostengrens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Dat de kostengrens niet daalt, is goed nieuws voor huizenkopers. Zij kunnen voor de aankoop van een woning met een prijs tot € 231.132 blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s. Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen.

Gemiddelde huizenprijs
In februari 2016 was de gemiddelde huizenprijs € 234.830. Dat is hoger dan de maximale prijs van € 231.132 die bij een kostengrens van € 245.000 mogelijk is. Bij een NHG hypotheek wordt namelijk standaard rekening gehouden met bijkomende kosten. Hierdoor blijft verantwoorde financiering van de aanschaf, verbetering of behoud van een eigen woning goed mogelijk.

Wat is een NHG hypotheek?

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.

Altijd een hypotheek die past bij uw inkomen
Sluit je een hypotheek af met NHG, dan weet je zeker dat jouw hypotheek past bij jouw inkomen. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet je zeker dat je nooit teveel leent en je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen
Veranderingen in je persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je financiële situatie. Zo kun je, als je gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, misschien je hypotheek niet meer betalen. Heb je een hypotheek met NHG, dan heb je in deze vervelende periode een vangnet waarop je kunt vertrouwen.

Je bent vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in zulke situaties met je mee en kijkt samen met je hypotheekverstrekker of je geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kun je hierdoor jouw woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van uw woning lager, dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG je deze restschuld kwijtschelden. Kijk voor meer informatie op: https://www.nhg.nl.

Nieuwe methodiek
De grens om in aanmerking te komen voor NHG wordt vanaf januari 2017, net als vóór 2009 het geval was, jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. De nieuwe methodiek wordt opgenomen bij de NHG Voorwaarden & Normen 2017, die in het najaar bekend worden gemaakt.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op. Telefoon: 058-2661664 of e-mail: info@geldplanadvies.nl.