Aflossingsvrije hypotheek

Home » Nieuws » Aflossingsvrije hypotheek

Wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt, is het heel verstandig om na te denken over het moment dat deze hypotheek afloopt. Het aflopen van een aflossingsvrije hypotheek aan het eind van de looptijd kan behoorlijke consequenties hebben voor de netto maandlasten, deze kunnen namelijk enorm stijgen wanneer de hypotheekrenteaftrek vervalt. Ook inkomensdaling in de toekomst, als gevolg van bijvoorbeeld pensionering, is iets om bij stil te staan.

Aandachtspunten bij af dan niet aflossen:

  • Aflossen wordt interessanter als je ouder bent. Opnieuw een hypotheek afsluiten is meestal onvoordelig door de bijleenregeling en omdat nieuwe hypotheken altijd moeten worden afgelost tijdens de looptijd. Dit levert minder hypotheekrenteaftrek op
  • Denk goed na over het box 3 rendement dat je invult. Rentes en beleggingsrendementen stijgen en dalen. Als de spaarrente nu laag is, kan hij straks weer hoger zijn.
  • Als je je hypotheek aflost met je spaargeld, heb je je spaargeld niet meer beschikbaar. Vul daarom voor een goede vergelijking een box 3 rendement in dat past bij het langer vastzetten van uw geld in een spaardeposito (of met beleggen). Bijvoorbeeld net zo lang als uw hypotheek nog loopt of uw rentevastperiode nog is.
  • Aflossen van een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek is zelden zinvol. Je spaart daarin immers met een hoge rente, die gekoppeld is aan de te betalen hypotheekrente.
  • Aflossen van een kleine hypotheek is altijd voordelig door de wet Hillen. De wet Hillen zorgt voor een extra belastingaftrek als u geen of een geringe eigenwoningschuld (hypotheeklening) heeft.
  • Laat wat spaargeld staan voor voorziene uitgaven, zoals een nieuwe auto over een paar jaar. Als je moet lenen, is de rente over dat bedrag niet fiscaal aftrekbaar.
  • Door vlak voor of op de renteherzieningsdatum af te lossen, kan boeterente worden vermeden.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem dan nu contact met ons op. Telefoon: 058-2661664 of e-mail: info@geldplanadvies.nl.